«12 σοφές φράσεις της Μαρίας Κάλλας» από την ζωγράφο Μαρίνα Πετρή στην γκαλερί Alma Mater
Με αφορμή των 100 χρόνων από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η γκαλερί Alma Mater παρουσιάζει, στα αποφθέγματα της Κάλλας στις εικαστικές συλλεκτικές αφίσες digital art σε Plexiglas της Μυκονιάτισσας ζωγράφου και συγγραφέως Μαρίνας Πετρή. Αυτές, δημιουργήθηκαν σαν απόρροια του βιογραφικού βιβλίου «Μαρία Κάλλας μια ζωή σαν παραμύθι» των εκδόσεων Μυκόνιο Φως της καλλιτέχνιδας.
Τα δώδεκα συλλεκτικά αριθμημένα urban posters φιλοτεχνήθηκαν το 2023 με αφορμή μια ανάλογη ιδέα δημιουργήθηκε στην συγγραφή του βιβλίου όπου αποφεύγοντας να βαρύνει τη ροή του λογοτεχνήματος η Μαρίνα Πετρή, αποτύπωσε τα αποφθέγματα στην φόδρα του βιβλίου, όπως ο δάσκαλός της Γιάννης Μόραλης είχε τονίσει: «ξεχωρίζει μεταξύ των συναδέλφων της …ανήσυχη, προβληματίζεται στην τέχνη της δεν ικανοποιείται με ένα σχετικό επιτυχημένο αποτέλεσμα …».
Το βιβλίο ξεκίνησε από την παρατήρηση, ότι οι εκδηλώσεις με σκοπό τη δημιουργία Ακαδημίας ή Μουσείου της Κάλλας δεν στόχευαν παιδιά! Για τον πλούτο της βιβλιογραφίας του, που αναδεικνύει την Κάλλας σαν Προμηθέα, αποκαλύπτει άγνωστα στοιχεία και αφαιρεί λανθασμένες πεποιθήσεις, διαβάζετε και από ενήλικες. Την postmodern, pop art εικονογράφησή του που διασφαλίζει την ρεαλιστική εικόνα της ντίβας συνεχίζουν τα urban poster, όπου εκεί αντί την μορφή της σοπράνο, πρωταγωνιστούν εικαστικά οι φράσεις της, εμπλεκόμενες εικόνες έργων της σαν σκηνικό τοπίο. Αν και urban style οι αφίσες, ακολουθούν την ιδέα και συλλεκτική μανία που δημιούργησε το ρεύμα του είδους το 1894 ο εκδοτικός οίκος Lemercier στο Παρίσι, βάζοντας να φιλοτεχνήσει ο Μούσα μια αφίσα για το έργο της Σάρα Μπερνάρ, «Γκισμόντα» και το 1949 φιλοτέχνησε για τον ΕΟΤ μια αφίσα ο Γιάννης Μόραλης.
Εκδηλώσεις με αφορμή αυτό, έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα, στη Στοά Βιβλίου, το θέατρο Έναστρο, τις Δημοτικές Πινακοθήκες Πειραιά και Μυκόνου, το Βooktique (Koλωνάκι), το ίδρυμα Μποδοσάκη σαν μέρος εκδήλωσης των Σοροπιμιστριών, με σημαντικούς παρουσιαστές όπως την Σόνια Θεοδωρίδου, τον Βασίλη Νικολαΐδη και άλλους. Θα ακολουθήσουν πολλές άλλες ανά την Ελλάδα για το έτους 2023 και 24. Η συνεργασία της με την Alma Mater gallery στηρίζεται στο γεγονός ότι πρόκειται για έναν εναλλακτικό, σχετικά νέο χώρο τέχνης, πολιτισμού και εκμάθησής σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από την νέα γενιά, την αμφισβήτηση και αναζήτηση.
Η Μαρίνα Πετρή είναι ένα μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές διεθνής προσωπικότητες της Μύκονου και συμβάλει από 17 χρονών ακάματα στον πολιτισμό της. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ (ΒΑ) – Αθήνα, στο Royal College of Art (MA)- Λονδίνο και στην ΕΕΔΕ- Αθήνα. Μάρκετινγκ. Δραστηριοποιείται στην Αθήνα, Μύκονο, Λονδίνο και Βερολίνο. Το έργο της έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Σερβία, Ρωσία, Νέα Υόρκη, Συρία, Ιαπωνία με πάνω από 60 ατομικές εκθέσεις όπως και ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, Αικατερινούπολης- Ρωσίας, Υπουργείου πολιτισμού, ΑΣΚΤ, Βορέ, Πιερίδη, Λυμπέρη, Δήμων Μυκόνου, Γιορόν- Ιαπωνίας και άλλων. Φιλοτέχνησε κάρτες της UNESCO. Τιμήθηκε για τα ποιήματά της από τους Γιάννη Ρίτσο, Τάκη Σινόπουλο και Νικηφόρο Βρεττάκο και άλλους , για το ανθρωπιστικό της έργο στην διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού.
Τα επίσημα εγκαίνια γίνονται το Σάββατο 1η Ιουλίου, ώρα 19:00 ενώ η έκθεση θα διαρκέσει από τις 24 Ιουνίου μέχρι και τις 9 Ιουλίου.
Ώρες λειτουργίας : Καθημερινά 19:00 – 22:00 & Τετάρτη 10:00 – 16:00.
Διεύθυνση: Εμμ. Μπενάκη 62, Αθήνα, 106 81.
Τηλ. επικ. : 697 2445353