27 Ιουλίου, 2024

Πώς ήταν η Γλυφάδα τη δεκαετία του ’50

Μια νοσταλγική βόλτα στην Γλυφάδα της δεκαετίας του 1950. Ακόμα δεν είχαν ξεκινήσει τα έργα στη παραλιακή, που θα άλλαζαν εντελώς το τοπίο της πόλης.


Οι πρώτοι κάτοικοι της Γλυφάδας εγκαταστήθηκαν το 1920 σχηματίζοντας ένα μικρό προάστιο της Αθήνας με μόλις 173 μόνιμους κατοίκους. Η περιοχή της Γλυφάδας, κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Αιξωνή και ήταν ένας από τους δήμους της Αρχαίας Αθήνας, γνωστή από την αιξωνική τρίγλη (μπαρμπούνι).

Thank you for reading this post, don’t forget to subscribe!

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο δήμος υπέστη σημαντικές αλλαγές εξαιτίας της επικείμενης εγκατάστασης του διεθνούς αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ο πληθυσμός της στη δεκαετία 1951-1961 αυξήθηκε κατά 50%

glyfada dekaetia 50 lez 3ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ: Την δεκαετία του ’50 κατά μήκος της οδού Μιλτιάδου και κάτω από τα κτίρια της εικόνας, υπήρχε μεγάλη σήραγγα που σταματούσε από μπάζα, που είχαν ρίξει στο ύψος της οδού Καραπάνου (Καράγιωργα). Πρέπει να ήταν το τούνελ διαφυγής των Γερμανών, από τις υπόγειες εγκαταστάσεις τους, κατά τη διάρκεια του πολέμου, στο δάσος της Γλυφάδας.

glyfada dekaetia 50 lez 5Ο μανάβης με το γαιδουρακι του στη Γλυφαδα του 50! Συνηθισμένη εικόνα εκείνο τον καιρό που ερχόντουσαν από το Κορωπί για να πουλήσουν ντομάτες ,σύκα και σταφύλια”

glyfada dekaetia 50 laz 12Αρχές της δεκαετίας του ’50. Από το παράθυρο του ΤΡΟΥΒΙΛ, ο φακός βλέπει τη Διαδόχου Παύλου με λίγο κόσμο, τρία αυτοκίνητα, δύο κούνιες που υπήρχαν για τη χαρά των παιδιών, τις εγκαταστάσεις του ΖΕΡΒΑ και στο βάθος το κιόσκι του ΠΙΚΑΝΤΙΛΙ”.

glyfada dekaetia 50 lez 13Οικισμός εργατικών στελεχών: Αρχές της δεκαετίας του 50΄και πλήθος κόσμου πλαισιώνει την τότε βασίλισα Φρειδερίκη, στη τελετή θεμελίωσης του οικισμού, στην Άνω Γλυφάδα. Σήμερα τα ταπεινά σπιτάκια έγιναν πολυκατοικίες και το μόνο καλό που έμεινε από εκείνη την εποχή, είναι οι πανέμορφες δενδροστοιχίες των πεύκων, που στολίζουν τους δρόμους της περιοχής”.

glyfada dekaetia 50 lezanta 11Αριστερά η Κονδύλη με την πιάτσα των ταξί . Πλατεια Μπιζανίου, παλαιοτερα Γοργόνων και σήμερα Κατράκη, με μπόλικο τσιμέντο. Στο βάθος ο Ζέρβας. Αρχες της δεκαετίας του 50″.

glyfada dekaetia 50 lez6“1954: Η παραλιακή λεωφόρος Ποσειδώνος, στο ύψος της πλατείας Γλυφάδας, δεξιά ο ιερός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου. Αρχείο: Κων. Μεγαλοκονόμου. Από το βιβλίο: ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΜΦΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ”.

glyfada dekaetia 50 lez4Αγώνες θαλάσσιου σκι στη Βουλιαγμένη. Αθλήτρια του Ν.Ο.Β τη δεκαετία του 1950″

glyfada dekaetia 50 lez 7Τα δίχτυα τη δεκαετία του 50΄στον χωματόδρομο της Διαδόχου Παύλου, οι ψαράδες μπαλώνουν τα καφετιά δίχτυα τους, που τα βάφανε με χρώμα από τις φλούδες των πεύκων του δάσους της Γλυφάδας”.

dekaetia toy 50 lez 1Θεοφάνια τέλη της δεκαετίας του 1950: Στο λιμανάκι του Αντωνόπουλου. Στη πλώρη ο Κυριάκος Κουμιώτης, που έσπασε δυο φορές το πόδι του για χάρη του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ. Στο κέντρο ο δυναμικός ποδοσφαιριστής και γαλατάς μας, Ηλίας Μπούτος. Στο κουπί ο Κοτσώνης ο ψαράς. Το καϊκι είναι το ιστορικό καταδυτικό ΑΙΑΣ, του καπετάν Κλήμη, που βυθίστηκε στην Αίγυπτο”.

Πηγή: Σίγουρα είσαι παλιός Γλυφαδιώτης αν / de-facto.gr