30 Απριλίου, 2024

Ανάλυση CNN: Πώς το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του αναχαίτισαν πάνω από 300 drones και πυραύλους

Το σύστημα «Iron Dome» του Ισραήλ βρίσκεται συχνά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Σχεδόν όλοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ -σε μια πρωτοφανή επίθεση αργά το Σάββατο- αναχαιτίστηκαν και δεν πέτυχαν τον στόχο τους, σύμφωνα με Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους. Όπως γράφει το CNN, αυτό αναδεικνύει την τρομερή και πολυεπίπεδη αντιπυραυλική άμυνα που αναπτύσσουν οι δύο συμμαχικοί εταίροι.

Το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. Συνολικά, περίπου 170 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, περισσότεροι από 30 πύραυλοι κρουζ και περισσότεροι από 120 βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ από το Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, δήλωσε ο στρατός.

Σε τηλεφώνημα που έκανε την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι αυτό συνιστά νίκη για το Ισραήλ, καθώς δεν επλήγη τίποτα «αξίας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότερα από 70 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τρεις βαλλιστικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες για το ποιες ακριβώς άμυνες χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρριψη των βλημάτων.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέρριψε τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους χρησιμοποιώντας το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis, δήλωσαν αξιωματούχοι. Πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ κατέρριψαν επίσης ιρανικά πυρομαχικά. Αν και δεν αποκαλύφθηκε από πού επιχειρούσαν αυτά τα αμερικανικά αεροσκάφη, υπάρχουν αεροπλανοφόρα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και χερσαία αεροσκάφη σε μεγάλη εμβέλεια στην περιοχή.