27 Ιουλίου, 2024

Ένθετο Οικονομία: Στα ύψη τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης ακινήτων – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στιγμιότυπο της Αθήνας από τον λόφο του Λυκαβηττού, Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Σημαντική αύξηση σημειώνουν το 2023 τα ενοίκια κατοικιών σε ολόκληρη την επικράτεια, σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Με βάση τα στοιχεία ολοκληρωμένων συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί από το δίκτυο της RE/MAX Ελλάς, τα μισθώματα κατοικιών στην Αττική παρουσίασαν αύξηση κατά 5,3%, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται άνοδος των ενοικίων κατά 6,2% και στην περιφέρεια κατά 4,6%.


Στην πλειοψηφία τους οι ενοικιαστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επέλεξαν ακίνητα ηλικίας 16-20 ετών και εμβαδού από 51 έως και 100 τετραγωνικά μέτρα. Μικρότερα και επιπλωμένα ακίνητα αναζητούν οι φοιτητές.


Ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά οι ενοικιαστές δείχνουν προτίμηση σε ακίνητα ανακαινισμένα, με ασανσέρ, με θέρμανση φυσικού αερίου, με θέση parking και με εύκολη πρόσβαση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.


H αυξητική τάση συνδέεται ξεκάθαρα με την περιορισμένη προσφορά νεόδμητων κατοικιών προς ενοικίαση, την αύξηση των επενδυτικών ροών, την άνοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης για ακόμα μία χρονιά, την έλλειψη ποιοτικών επιλογών σε μεταχειρισμένα ακίνητα καθώς και τη δυσκολία έκδοσης στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους.


Στην UniCredit περνάει το 9% της Alpha Bank, που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Ευκαιρία να εργαστούν σε φορείς του Δημοσίου μέσω επιδοτούμενου προγράμματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης θα έχουν χιλιάδες άνεργοι συμπληρώνοντας έτσι τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. Το ρεπορτάζ είναι της Κατερίνας Γράβου.


Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο. Ήδη το οικονομικό επιτελείο προωθεί στοχευμένες στοχευμένες αλλαγές και διορθώσεις, οι οποίες δεν αναμένεται να αλλοιώσουν τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

To ένα τρίτο του εισοδήματός τους πρέπει να διαθέτουν τα νοικοκυριά για να καλύπτουν τις στεγαστικές τους ανάγκες, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Οι αυξήσεις και στις τιμές πώλησης ακινήτων και στα ενοίκια είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις των εισοδημάτων με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται. Επιπλέον, η αύξηση των επιτοκίων οδηγεί σε μείωση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Βαλέριας Δολαψάκη.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr