Επενδύσεις μισού δισ. ευρώ σε 3 ουρανοξύστες
Συνολικό ύψος επένδυσης που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ αθροίζουν οι τρεις ουρανοξύστες που θα ανεγερθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια. Η αρχή θα γίνει με τη λειτουργία του μέχρι πρότινος κτιρίου «φαντάσματος» του Πύργου Πειραιά, που πρόκειται να παραδοθεί προς χρήση στο σύνολό του πριν από το τέλος του 2023. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στροφή που παρατηρείται εσχάτως στην αγορά ακινήτων, η οποία καταδεικνύει την ανάγκη για μείωση του κτιριακού αποτυπώματος μέσω της ανάπτυξης καθ’ ύψος, αλλά και τη σημασία της δημιουργίας «τοποσήμων» για τις πόλεις, τους επισκέπτες και τους κατοίκους τους.
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη αφορά την αξιοποίηση της έκτασης και των εγκαταστάσεων των πρώην Κεραμείων Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη, έκτασης 82 στρεμμάτων. Οπως έγινε γνωστό και στη σχετική επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο όμιλος Ανδρεάδη (Sani/Ikos), που έχει αγοράσει το ακίνητο, δρομολογεί την ανάπτυξη ενός πύργου μεικτής χρήσης, επιφάνειας 29.800 τ.μ. και ύψους 100 μέτρων. Φορείς της αγοράς ακινήτων προσδιορίζουν το ύψος της επένδυσης σε τουλάχιστον 250 ή ακόμη και 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης στην παρουσίαση του έργου, «όταν αγοράστηκε αυτή η έκταση υπήρξε το δίλημμα του συμβατικού δρόμου, ο οποίος ήταν να πολεοδομηθεί χτίζοντας πολυκατοικίες που καλύπτουν σχεδόν το 100% της επιφάνειας, με δρόμους, τσιμέντο, άσφαλτο κ.ά., κάνοντας κατά την άποψή μου κάθε άλλο παρά οικολογική προσέγγιση. Αντί της συμβατικής πολεοδόμησης, που συν τοις άλλοις θα έπνιγε με έναν ασφυκτικό εναγκαλισμό το διατηρητέο αυτό κτίριο, πιστέψαμε πως μπορούμε να προτείνουμε κάτι καινούργιο, να συμπεριληφθεί όλη η δόμηση σε ένα πολυώροφο κτίριο ύψους 100 μέτρων και εμβαδού 29.800 μέτρων. Ολος ο υπόλοιπος χώρος να διαμορφωθεί σε ένα κοινόχρηστο πάρκο προσβάσιμο σε όλους. Ολες οι θέσεις στάθμευσης να γίνουν υπόγειες και να μην υπάρχει κανένα αυτοκίνητο στην επιφάνεια». Ως προς τις χρήσεις, ο προσανατολισμός θα κινείται προς τη φιλοξενία, με ξενοδοχείο, εξυπηρετούμενα διαμερίσματα και άλλες συμπληρωματικές χρήσεις, όπως π.χ. καταστήματα, γραφεία κ.λπ.».
Ο υψηλότερος πύργος κατοικιών που θα κατασκευαστεί στη χώρα θα βρίσκεται στο Ελληνικό. Ο λόγος για τον Riviera Tower των 200 μέτρων, ένα έργο επιφάνειας άνω των 44.600 τ.μ. και συνολικού ύψους επένδυσης 300 εκατ. ευρώ. Θα φιλοξενεί 171 πολυτελή διαμερίσματα, μέσης τιμής πώλησης 14.000 ευρώ/τ.μ., ενώ υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο το κάθε ακίνητο έχει πωληθεί αντί ποσού της τάξεως των 3,65 εκατ. ευρώ. Αυτή την περίοδο προχωρεί με γοργούς ρυθμούς το έργο της θεμελίωσης του πύργου, ενώ είναι πιθανό πριν από το τέλος του 2023 να έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και οι πρώτοι όροφοι. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2026, όταν και θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των πρώτων ενοίκων.
Πιο άμεσα και συγκεκριμένα εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να λειτουργήσει ο Πύργος Πειραιά. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 45 εκατ. ευρώ από το σχήμα των Dimand – EBRD – Prodea Investments, που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του ακινήτου για τα επόμενα 99 χρόνια. Αυτά τα κεφάλαια αφορούν την πλήρη λειτουργική και τεχνική αναβάθμιση του κτιρίου, που θα πιστοποιηθεί και κατά το πρότυπο LEED, ως ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης της χώρας. Πρόκειται για ένα κτίριο ύψους 88 μέτρων και επιφάνειας 34.000 τ.μ. (εκ των οποίων 4.800 τ.μ. αφορούν υπόγεια). Στα 22.000 τ.μ. της ανωδομής θα λειτουργήσουν σύγχρονοι χώροι γραφείων, ενώ στα υπόλοιπα 7.500 τ.μ. που αφορούν τους πρώτους ορόφους του κτιρίου θα φιλοξενούνται καταστήματα, χώροι εστίασης και ένα γυμναστήριο. Μεταξύ των εταιρειών που έχουν συμφωνήσει να μισθώσουν χώρους περιλαμβάνονται ο όμιλος Inditex που θα καλύψει 5.850 τ.μ. εμπορικών καταστημάτων και η αλυσίδα JD Sports Fashion, ενώ όσον αφορά τα γραφεία 9.300 τ.μ. θα τα μισθώσει η εταιρεία Dialectica.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr