20 Μαΐου, 2024

Hines-Henderson Park στη Βούλα: Ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή της επένδυσης

Τον Νοέμβριο ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες στο τουριστικό και οικιστικό project των Hines και Henderson Park στη Βούλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Λαμπίρη για το Build. Το συνολικό ύψος επένδυσης του Project Voula, όπως είναι η ονομασία του ανέρχεται σε περισσότερα από 170 εκατ. ευρώ. Το έργο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ήταν προγραμματισμένο να έχει ολοκληρωθεί με τμηματικές παραδόσεις κατοικιών έως και το 2024.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι γεωτεχνικές μελέτες από πλευράς των επενδυτών, ενώ έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες που ήταν απαραίτητες για την έναρξη της κατασκευής. Με την έναρξη των εργασιών στις αρχές Νοεμβρίου σηματοδοτείται η κατασκευή του πρώτου από τα δύο συγκροτήματα που πρόκειται να κατασκευαστεί στο ένα από τα δύο οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές. Ωστόσο, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης αδειών και για ένα ακόμη οικοδομικό τετράγωνο εντός της έκτασης, όπου πρόθεση των Hines και Henderson Park είναι να δημιουργήσουν και ένα δεύτερο συγκρότημα τουριστικών κατοικιών. Ο συνολικός χρόνος για την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται στα πέντε έτη.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πρόκειται για ένα project αρκετά “περιπετειώδες”, καθώς η εξέλιξή του έχει υποστεί σημαντικές καθυστερήσεις λόγω διάφορων παραγόντων, με σημαντικότερο και πιο καθοριστικό τη διαμάχη μεταξύ Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Henderson – Hines. Να θυμίσουμε επίσης πως ο δήμος είχε καταθέσει τρεις προσφυγές σχετικά με τον τρόπο και τη μορφή υλοποίησης της επένδυσης στα οικόπεδα Κόνιαρη (δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και μία ακόμα σε ποινικό επίπεδο). Η έκταση 71 στρεμμάτων είχε αγοραστεί εκ μέρους των Henderson – Hines τον Αύγουστο του 2020 από το Μουσείο Μπενάκη, έναντι 43 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη του 2022 δόθηκε ωστόσο τέλος στη διαμάχη και άνοιξε ο δρόμος για την έναρξη των διαδικασιών της επένδυσης, μετά από συμφωνία για παραχώρηση στον Δήμο 11,5 στρεμμάτων στην περιοχή Εξοχή της Βούλας, στα 6 από τα οποία δεν θα υπάρξει δόμηση, καθώς προβλέπεται να δημιουργηθούν εκεί τρία μικρά άλση, ενώ στα υπόλοιπα 5,5 στρέμματα θα κατασκευαστούν ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου.

Μιλώντας τότε στο NouPou, ο δήμαρχος 3Β Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είχε δηλώσει μάλιστα σχετικά ότι «αυτό που ζητήσαμε από τους επενδυτές ήταν να αποδεσμεύσουν μέρος της έκτασης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν και κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου εντός της συνολικής έκτασης των 70,2 στρεμμάτων. Η συμφωνία μας αφορά στην μεταγραφή έκτασης 6,5 στρεμμάτων στον δήμο, προκειμένου να δημιουργηθούν δύο αστικά άλση που θα είναι προσβάσιμα για το κοινό. Επιπλέον, μας παραχωρήθηκε γειτονική οικοπεδική έκταση 5,5 στρεμμάτων, την οποία απέκτησε η Hines για λογαριασμό του δήμου από το Μουσείο Μπενάκη. Σε αυτήν πρόκειται να δημιουργηθούν υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις. Έτσι θα έχουμε στη διάθεσή μας περίπου 12 στρέμματα όπου σε συνδυασμό με μία ακόμη έκταση 12 στρεμμάτων που έχουμε στην περιοχή με ένα μη διαμορφωμένο πάρκο, εμπλουτίζεται σημαντικά η διαθέσιμη επιφάνεια ανάπτυξης πρασίνου».

Mε βάση τα τωρινά δεδομένα, το συνολικό project αναμένεται να ολοκληρωθεί και να είναι έτοιμο στην πλήρη του μορφή εντός του 2028, συμπεριλαμβανομένης και της δεύτερης εγκατάστασης για την οποία επιδιώκει να λάβει τη σχετική αδειοδότηση το επενδυτικό σχήμα. Εκτός των κατοικιών θα περιλαμβάνει γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές και υπόγειους χώρους στάθμευσης.

Κείμενο: NouPou.gr