27 Ιουλίου, 2024

Η επόμενη μέρα του ελληνοτουρκικού διαλόγου μετά το τετ-α-τετ Γεραπετρίτη με Φιντάν

Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν αποτέλεσαν εξαιρετικά συγκρατημένοι στις δηλώσεις τους, χωρίς να χρησιμοποιήσουν λέξεις οι οποίες ενδεχομένως να προκαλούσαν εκνευρισμό σε μία εκ των δύο πλευρών.

Πηγές του υπ. Εξωτερικών σημειώνουν τονίζουν ότι «έγινε μια ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των δύο υπουργών, χωρίς να κολλήσουν στα καυτά ζητήματα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν σε μεγάλο βαθμό έλαβε χώρα ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για το επικείμενο τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Η έναρξη των πολιτικών διαβουλεύσεων, θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου και από την ελληνική πλευρά θα συμμετάσχει η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Όσον αφορά στη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024. Σε πολιτικό επίπεδο την εκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα αναλάβει ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει στην Άγκυρα πιθανότατα τον Οκτώβριο για να συναντηθεί με τον ομόλογο του Γιασάρ Γκιουλέρ. Αμέσως μετά, το συντονισμό των επαφών και συναντήσεων θα αναλάβει διαπραγματευτική ομάδα του ΓΕΕΘΑ, που είναι και αρμόδιο για την εξέλιξη των ΜΟΕ.