27 Ιουλίου, 2024

Κύπρος: 49 χρόνια από την τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού

Ο πρόεδρος του DHW, Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, καλεί σε συντονισμένη και αλληλέγγυα πανευρωπαϊκή δράση

Επ ευκαιρία της επίθεσης κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ στο υπό τουρκική κατοχή βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του DHW Φαίδων Κοτσαμπόπουλος δήλωσε στον Τύπο:

“Πριν από 49 χρόνια η Τουρκία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα, την Κύπρο. Η 20η Ιουλίου 1974 είναι μια μαύρη μέρα στην ιστορία της Κύπρου και της Ευρώπης. Επί 34 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η ΕΕ αδυνατεί να γκρεμίσει το “τείχος” που δημιούργησε η τουρκική κατοχή σε ευρωπαϊκό έδαφος στην Κύπρο.

Σε αντίθεση με τα επανειλημμένα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου, δηλαδή ευρωπαϊκού εδάφους, η Τουρκία αρνείται να το πράξει και αντιμετωπίζει τις κατεχόμενες περιοχές ως ανεξάρτητο κράτος, το οποίο ονομάζει “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”.

49 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, οι σειρήνες της πολιτικής προστασίας θα ηχήσουν ξανά το πρωί της 20ής Ιουλίου. Χιλιάδες οικογένειες εξακολουθούν να θρηνούν τους αγνοούμενους γιους τους που έχουν αξαφανισθεί μετά την τουρκική εισβολή.

Η Τουρκία προωθεί το άνοιγμα και την επανακατοίκηση του τουριστικού θέρετρου των Βαρωσίων στα περίχωρα της πόλης της Αμμοχώστου – παραβιάζοντας έτσι την απόφαση του ΟΗΕ και προκαλώντας την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ευρώπη. Τα Βαρώσια αποτελούν απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή από τη διχοτόμηση της Κύπρου και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε αυτά. Σύμφωνα με ψήφισμα του ΟΗΕ, τα Βαρώσια βρίσκονται υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες του που τα εγκατέλειψαν μετά το 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, η Ρωσία επιθυμεί να ανοίξει προξενικό γραφείο στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού στα πλαίσια της τουρκορωσικής φιλίας και για να μπορέσει δήθεν έτσι να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των 50.000 Ρώσων που ζουν εκεί.

Καταδικάζουμε τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κατεχόμενου από την Τουρκία βόρειου τμήματος και τις ζημιές που προκλήθηκαν στα οχήματα του ΟΗΕ από τουρκοκυπριακό προσωπικό. Η απειλή της ασφάλειας και η παραβίαση των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ όπως και η καταστροφή της περιουσίας του ΟΗΕ αποτελούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γερμανική κυβέρνηση να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία – όχι μόνον με λόγια – ότι ο δρόμος της προς την Ευρώπη και τη φιλική συνεργασία περνάει μόνο μέσα από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απομάκρυνση των 40.000 Τούρκων ενόπλων δυνάμεων που απειλούν το ελεύθερο τμήμα της Κύπρου και του σεβασμού της διεθνούς τάξης, της αρχής του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού εδάφους. Μετά από 49 χρόνια, μήπως είναι καιρός να σκεφτούμε και για κυρώσεις;”