20 Μαΐου, 2024

Οδική ασφάλεια στην Περιφέρεια Αττικής: Ένα βήμα προς το μέλλον

Η οδική ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν την ανθρώπινη ζωή και την κοινωνία στο σύγχρονο κόσμο. Πέρα από την αυτονόητη ανάγκη για την προστασία των ζωών και την αποφυγή ανθρώπινων τραυματισμών, η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας έχει ευρύτερα οφέλη που αγγίζουν κάθε πτυχή της κοινωνίας μας.

Η αυξημένη οδική ασφάλεια έχει θετικό αντίκτυπο στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με τη μείωση των εκπομπών από την κυκλοφορία και την εξοικονόμηση καυσίμων. Επιπλέον, η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, καθώς μας επιτρέπει να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών και διασφαλίζει ότι κάθε μέλος της κοινότητάς μας έχει ίση πρόσβαση στον οδικό χώρο χωρίς να αντιμετωπίζει ανασφαλείς συνθήκες. Συνολικά, η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας δεν είναι απλώς μια απαίτηση, αλλά μια υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και στην κοινωνία μας.

Το πως όμως θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε την οδική ασφάλεια στο Λεκανοπέδιο Αττικής είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο με συγκεκριμένες συντεταγμένες που έχουμε εκπονήσει ως παράταξη και δεν μπορώ να μην αναφερθώ εκτενώς στην υλοποίηση του με μια σειρά δράσεων. Κατασκευή νέων οδικών αξόνων και αναβάθμιση υφιστάμενων

Η Περιφέρεια Αττικής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κυκλοφορίας λόγω της υψηλής πυκνότητας και της αύξησης του αριθμού των οχημάτων. Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, η περιφέρεια επενδύει στην κατασκευή νέων οδικών αξόνων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων. Αυτές οι βελτιώσεις θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των κυκλοφοριακών συμφορήσεων και θα ενισχύσουν την ασφάλεια των οδηγών. Νέες πεζογέφυρες για ασφαλείς μετακινήσεις

Η ασφάλεια των πεζών είναι εξίσου σημαντική με αυτήν των οδηγών. Η κατασκευή νέων πεζογεφυρών είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των πεζών πάνω από τους κυκλοφοριακούς άξονες. Αυτές οι πεζογέφυρες επιτρέπουν στους πολίτες να μετακινούνται με ασφάλεια και άνεση, συμβάλλοντας στη μείωση των ατυχημάτων. Έξυπνα φανάρια και κάμερες για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας Η εγκατάσταση έξυπνων φαναριών και καμερών ασφαλείας αποτελεί σημαντικό μέσο για την επιβολή του κανόνα και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στους δρόμους.

Τα έξυπνα φανάρια μπορούν να προσαρμόζουν τον ρυθμό τους ανάλογα με την κυκλοφορία, ενώ οι κάμερες καταγράφουν τυχόν παραβατικές ενέργειες και ατυχήματα. Αναβάθμιση του Κέντρου Οδικής Κυκλοφορίας Το κέντρο οδικής κυκλοφορίας αποτελεί τον εγκέφαλο του οδικού δικτύου της Αττικής. Με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων, όπως το σύστημα ITS (Intelligent Transportation Systems), μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικό στον έλεγχο της κυκλοφορίας, τον προγραμματισμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων κυκλοφορίας.

Αντικατάσταση των στηθαίων ασφαλείας και παρεμβάσεις ενίσχυσης των γεφυρών Η προστασία των οδηγών είναι κρίσιμη, και η αντικατάσταση των στηθαίων ασφαλείας είναι ένα σημαντικό μέτρο για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Παράλληλα, η συνεχής παρακολούθηση και οι παρεμβάσεις ενίσχυσης των γεφυρών εξασφαλίζουν την ασφαλή διέλευση των οχημάτων πάνω από αυτές. Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα άμεσα μέτρα που θα αρχίσουμε να υλοποιούμε ως διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής διότι η οδική ασφάλεια δεν είναι μόνο μια υποχρέωση, αλλά και μια επένδυση στο κοινό μας μέλλον.

Όταν το οδικό μας δίκτυο είναι ασφαλές, τότε και η ζωή μας είναι πιο εύκολη και δεν παίζετε κορόνα γράμματα. Η παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ» με τον Νίκο Χαρδαλιά μπροστάρη και όλους εμάς δίπλα του μπορεί να εγγυηθεί πως θα γίνει ότι είναι περισσότερο δυνατόν, ώστε να νιώθουν οι πολίτες της Αττικής ασφαλείς. Και εγώ συντεταγμένα στο πλευρό του, θα βοηθήσω τα μέγιστα στην κοινή μας προσπάθεια, ώστε η Ανατολική Αττική να είναι η ασφαλέστερη σε υποδομές Περιφερειακή Ενότητα.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Αντωνίου Δέδες Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Μέλος ΔΣΑ Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την Παράταξη του Νίκου Χαρδαλιά «ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Δεδές Κώστας Αττική Μπροστά