27 Ιουλίου, 2024

Ποιες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό “βλέπει” το ΥΠΟΙΚ

Στοχευμένες παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με στόχο να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η χρήση του πλέον δομημένου και αποτελεσματικού μέσου ρύθμισης ιδιωτικού χρέους που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ στη χώρα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου, έχουν ρυθμιστεί μέσω της πλατφόρμας οφειλές ύψους 2,33 δισ. ευρώ, με τον μεγαλύτερο όγκο ρυθμίσεων να καταγράφεται εντός του 2023. Συνολικά, έχουν επιτευχθεί 6.254 ρυθμίσεις με μέσο όρο οφειλής ανά ρύθμιση τις 372.250 ευρώ και μέση διάρκεια τα 15-17 έτη (για χρέη προς τις τράπεζες ή το Δημόσιο, αντίστοιχα).

Στόχος του νέου οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαδικασιών, είναι να συνεχιστεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η απόδοση του εξωδικαστικού, διασφαλίζοντας βιώσιμες λύσεις τις οποίες οι δανειολήπτες θα μπορούν να εξυπηρετούν έως το τέλος της ρύθμισης. 

Το θέμα αυτό συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη εκπρόσωποι των servicers με το νέο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, όπου κατατέθηκαν οι προτάσεις των δύο πλευρών για ακόμη περισσότερες ρυθμίσεις “κόκκινων” δανείων.

Μια σημαντική βελτίωση που δρομολογεί το ΥΠΟΙΚ είναι να θεωρείται ως εκτελεστός τίτλος η σύμβαση αναδιάρθρωσης χρεών που υπογράφει ο οφειλέτης κατά την αποδοχή της ρύθμισης αντί για τη διαταγή πληρωμών. Ο λόγος είναι ότι, εφόσον ο οφειλέτης οριστικοποιήσει την αίτησή του αποδεχόμενος τη λύση που παράγει ο αλγόριθμος, ουσιαστικά αποδέχεται το ύψος της οφειλής του.

Το νόημα της παρέμβασης αυτής είναι να μειωθεί ο “δρόμος” προς την αναγκαστική εκτέλεση σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν τηρήσει τη ρύθμιση, δεδομένου ότι θα του θα έχει δοθεί μια επιπλέον ευκαιρία να ρυθμίσεις ολιστικά τις οφειλές του προς Δημόσιο, τράπεζες και funds. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του εξωδικαστικού, οι ρυθμίσεις προς χρηματοπιστωτικούς φορείς εμπεριέχουν κούρεμα οφειλών κατά 26% περίπου και προς το Δημόσιο κατά 18,3%.

Μια σημαντική παράμετρος του εξωδικαστικού την οποία επισημαίνουν στο Capital.gr πηγές του ΥΠΟΙΚ αφορά την περίπτωση που οι οφειλέτες αθετούν τη ρύθμιση των 240 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο. Σε περίπτωση που ένας οφειλέτης χάσει δόσεις της ρύθμισης, δεν υπάρχει η δυνατότητα να ξαναμπεί σε ρύθμιση μετά από 12 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για όσους αθετούν τις ρυθμίσεις τους.

Υπό εξέταση βρίσκεται επίσης η δυνατότητα παροχής μεγαλύτερης ευελιξίας εμπροσθοβαρούς αποπληρωμής των οφειλών σε περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει αυτήν τη δυνατότητα – ένα στοιχείο που απουσιάζει από το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας του αλγόριθμου, περιορίζοντας την ευελιξία των ρυθμίσεων.

Ένα άλλο “τρωτό” σημείο του εξωδικαστικού είναι ότι η όποια ρύθμιση επιτευχθεί με τον δανειολήπτη δεν είναι δυνατό να προβλέπει τελικό ύψος αποπληρωμής μικρότερο από την εμπορική αξία του ενεχύρου. Η πρόβλεψη αυτή μπλοκάρει τη δυνατότητα κουρέματος χρέους, αποθαρρύνοντας τους οφειλέτες να εξυπηρετήσουν τη ρύθμιση που έχουν αποδεχθεί μέσω της πλατφόρμας. Και στο σημείο αυτό εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στον αλγόριθμο.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στα ποσοστά αθέτησης των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η εικόνα δεν είναι ακόμη σαφής δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος ρυθμίσεων έχει γίνει μετά τον Ιανουάριο φέτος. Πολλές από τις καθυστερήσεις που διαπιστώθηκαν παράλληλα με την άνοδο των επιτοκίων έχουν ξεπεραστεί, με τον μεγαλύτερο όγκο των ρυθμίσεων να έχει επανέλθει στην κανονικότητα. “Είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για αθετήσεις”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Θυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο το ΥΠΟΙΚ είχε ήδη προβεί σε σημαντικές βελτιώσεις του εξωδικαστικού, όπως η μείωση του επιτοκίου, η υποχρεωτικότητα αιτιολόγησης της μη αποδοχής της προτεινόμενης ρύθμισης από τους πιστωτές, η κατάργηση της ποινής πρόωρης εξόφλησης και η ένταξη οφειλετών με μία μοναδική οφειλή.

Πηγή: capital.gr