27 Ιουλίου, 2024

Στις φλόγες Ρόδος, Κέρκυρα, Κάρυστος, Αίγιο

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής μαζί με εθελοντές σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο, Κάρυστο και Υλίκη, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, δίνοντας μάχη με νέες αναζωπυρώσεις και σε πολλαπλά μέτωπα.

Στο μέτωπο της Ρόδου, οι πυροσβέστες πάλευαν όλο το βράδυ με τις αναζωπυρώσεις ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ανατολικά προς Μάλωνα και Μασάρη.

Εν εξελίξει είναι αυτή την στιγμή μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Ρόδο, όπως τόνισε πριν από λίγο κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο πύραρχος, η αναζωπύρωση είναι κοντά στον οικισμό Ασκληπιείο με νότια κατεύθυνση. Για την αντιμετώπιση της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από Τουρκία και ένα από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι από Αίγυπτο ενώ άλλα δύο έχουν συντονιστικό ρόλο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει εκκενωθεί το χωριό.

Όπως η Πυροσβεστική αναφέρει, αν και το πρωί λόγω πτώσης θερμοκρασίας η εικόνα της φωτιάς ήταν βελτιωμένη, το γεγονός πως καίει σε διάσπαρτες εστίες μια τεράστια έκταση και δεδομένων των ισχυρών μποφόρ, καθιστά αναπόφευκτες τις αναζωπυρώσεις.

Αναφορικά με το νησί της Κέρκυρας, η φωτιά μαίνεται στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού και νότια της Περίθειας, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν έχει περάσει, μέχρι στιγμής, σε κάποιο οικισμό. Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε σοβαρή αναζωπύρωση στην περιοχή Βιγγλατούρι.

Στο μέτωπο στο Πλατανιστό Καρύστου, στην Εύβοια, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, συνεχίζουν να υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός έπειτα από μηνύματα που εστάλησαν μέσω του 112 στους κατοίκους των περιοχών.