30 Απριλίου, 2024

Στουρνάρας: Ανάπτυξη στο 2,3% – Πληθωρισμός στο 2,8% το 2024

Για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας και για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων έκανε λόγο στην ομιλία του, στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ορισμένα από τα σημεία αναφοράς που ξεχωρίζουν από την ομιλία του είναι πως η ΤτΕ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 2,3% το 20224, 2,5% το 2025 και 2,3% το 2026, ενώ ο γενικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,8%.

Παράλληλα, κατά τις προβλέψεις της ΤτΕ, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 θα διαμορφωθεί στο 1,4%, υψηλότερα από τις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 152,3%. Μάλιστα, προβλέπεται μείωση του δημόσιου χρέους σε ονομαστικούς όρους για πρώτη φορά από το 2019.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας, η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς συμπληρώνονται 25 χρόνια από τη δημιουργία του ευρώ, που αποτέλεσε αναμφισβήτητα το σημαντικότερο βήμα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

«Σε ένα περιβάλλον αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στην επενδυτική κατηγορία το προηγούμενο έτος σηματοδοτεί την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» και πρόσθεσε πως:

«Οι θετικές αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, σε συνθήκες πολλαπλών κρίσεων, καταδεικνύουν την αξιοπιστία των πολιτικών που υιοθετήθηκαν και την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε αρνητικές διαταραχές.

Το γεγονός ότι χρειάστηκαν 13 χρόνια για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία υποδηλώνει ότι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής είναι κρίσιμοι παράγοντες που ανακτώνται πολύ δύσκολα αν χαθούν.

Πολιτική σταθερότητα, δημοσιονομική σταθερότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, είναι δημόσια αγαθά και πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού, ειδικά στην Ελλάδα που μόλις πριν λίγα χρόνια εξήλθε από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της».