27 Ιουλίου, 2024

Τι αλλάζεις στις συντάξεις με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο;

Δεδομένα και αμετάβλητη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να προσμετρώνται στον ασφαλιστικό χρόνο των εργαζομένων που απασχολούνται ταυτόχρονα σε δύο εργοδότες τα ένσημα και από τη δεύτερη δουλειά, κάτι που δεν ισχύει, έως σήμερα. 

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, το Υπουργείο εξετάζει να προσμετρώνται στον ασφαλιστικό χρόνο των εργαζομένων που απασχολούνται ταυτόχρονα σε δύο εργοδότες τα ένσημα και από τη δεύτερη δουλειά, κάτι που δεν ισχύει, μέχρι σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιπλέον ώρες της παράλληλης απασχόλησης θα έχουν ασφαλιστική ανταπόδοση στον εργαζόμενο και θα του εξασφαλίζουν υψηλότερη σύνταξη, καθώς θα αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης, χωρίς, ωστόσο, να αλλάζουν τα απαιτούμενα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η απασχόληση σε δύο εργοδότες δεν θα εξασφαλίζει επιπλέον χρόνο ασφάλισης και άρα την έξοδο στη σύνταξη νωρίτερα, καθώς το μηνιαίο διάστημα ημερών εργασίας που υπολογίζεται για τα έτη ασφάλισης, παραμένει το διάστημα των 25 ημερών.

Παρ΄όλα αυτά, ο απασχολούμενος σε δύο εργοδότες θα λάβει αυξημένη σύνταξη, καθώς ο «φουσκωμένος» μισθός θα επηρεάσει ανάλογα και τις συντάξιμες αποδοχές.

* με πληροφορίες από το enikos.gr και τον Βαγγέλη Δουράκη