27 Απριλίου, 2024

Τι φέρνει η επένδυση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στη Βάρκιζα

Νέο τοπίο πρόκειται να δημιουργήσει η επένδυση του επιχειρηματία Δημήτρη Γιαννακόπουλου στην πλαζ Βάρκιζας, πρώην Yabanaki, η οποία πέρασε από αρκετά διαφορετικά κύματα τα τελευταία χρόνια πριν καταλήξει στα χέρια του.

Το Varkiza Coast έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2025 και σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στην Αθηναϊκή Ριβιέρα μέσω της εταιρείας Black Wave Varkiza του Ομίλου Γιαννακόπουλου, σε συνεργασία με την Food Plus, των επιχειρηματιών Γιώργου και Μηνά Τάνες, η οποία διαχειρίζεται στην Ελλάδα το δίκτυο εστιατορίων της KFC. Η επιχείρηση που αναλαμβάνει την πλαζ θα έχει την δυνατότητα εκμετάλλευσης για τις ξαπλώστρες και το αναψυκτήριο, ενώ θα εισπράττει και το τίμημα από το εισιτήριο εισόδου των λουόμενων που θα προσέρχονται σε αυτήν.

Με επένδυση 15 εκατ. ευρώ, το έργο αυτό στοχεύει στην αναζωογόνηση ενός χώρου 225,5 τ.μ. σε παράκτια περιοχή νότια της Αθήνας έως το Σούνιο και ένα τμήμα 24 στρεμμάτων. Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να μετατρέψει την προηγουμένως γνωστή περιοχή του Yabanaki σε έναν ζωντανό τουριστικό κόμβο, με εστιατόρια, καφέ, καταστήματα λιανικής με εστίαση στην παραλία, γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και εγκαταστάσεις ευεξίας. Στόχος της κοινοπραξίας είναι να επαναπροσδιορίσει τόσο τις οργανωμένες όσο και τις ελεύθερες παραλίες της Βάρκιζας, ενσωματώνοντας για τις δεύτερες πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο σε έναν ενιαίο χώρο περιπάτου, εμπλουτισμένο με δωρεάν δημόσιες δραστηριότητες. Το σχέδιο περιλαμβάνει γήπεδα τένις και μπάσκετ, παιδική χαρά, υπαίθριο κινηματογράφο και αμφιθέατρο.

Λειτουργία σε μεταβατική μορφή φέτος το καλοκαίρι

Φέτος το καλοκαίρι η παραλία θα λειτουργήσει κανονικά σε μεταβατική μορφή και αφού πραγματοποιηθούν κάποιες ήπιες παρεμβάσεις, ώστε να είναι πιο λειτουργική. Να θυμίσουμε ότι η πλαζ μισθώθηκε σε εταιρεία ειδικού σκοπού συμφερόντων της επιχείρησης Δημήτρη Γιαννακόπουλου, επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ και προέδρου του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 μάλιστα μπήκαν στο Δημαρχείο της Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, οι τελικές υπογραφές μεταξύ της επιχείρησης Δημήτρη Γιαννακόπουλου και του Δημάρχου Βάρη Βούλας Βουλιαγμένης.

To μίσθωμα ανέρχεται στα επίπεδα των 1,31 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και η διάρκεια της μίσθωσης είναι για τα επόμενα 25 χρόνια. Εν τω μεταξύ ο δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, στον οποίο έχει παραχωρηθεί η έκταση από την εταιρεία ακινήτων δημοσίου και διενήργησε τον διαγωνισμό, θα έχει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής του μισθώματος με βάση τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς, ούτως ώστε αυτό να είναι εύλογο και δίκαιο και να ανταποκρίνεται στα συμφέροντά του ως μισθωτή.

Πρόκειται για μία από τις αρκετές πλέον επενδύσεις που υλοποιούνται το τελευταίο διάστημα στα νότια προάστια και έχουν στο επίκεντρο τον τουρισμό. Η Grivalia Hospitality θα παρουσιάσει εντός της φετινής χρονιάς το πρώτο project αυτής της μορφής, με ένα κάμπινγκ πολυτελείας (Glamping) που θα λειτουργήσει στη Βούλα. Το «91 Athens Riviera» θα αποτελέσει συνδυασμό ενός αποκλειστικού Club Members και την επιτομή της εμπειρίας Glamping. Μέσω αυτού του εγχειρήματος, η Grivalia Hospitality επιδιώκει να καθιερώσει το πρώτο υβριδικό μοντέλο ολιστικών εμπειριών τρόπου ζωής και πολυτελών καταλυμάτων, φέρνοντας τα μέλη και τους επισκέπτες της κοντά, μέσω της κοινής τους επιδίωξης για ηρεμία, ευεξία και πολυτέλεια.

Η αρχή για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στον τουρισμό έγινε το 2021, όταν η εταιρεία Black Delta Entertainment Services, που ανήκει στον όμιλο, αναδείχθηκε πλειοδότης στη φανερή δημοπρασία που πραγματοποίησε ο Δήμος Πάργας για την ακίνητη έκταση 40.172,24 τ.μ. στη θέση «Κλιμάτι» Τ.Κ. Λούτσας. Η εταιρεία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου αναδείχθηκε τότε ανάδοχος με ετήσιο μίσθωμα 330.000 ευρώ για τα επόμενα 40 χρόνια.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια μεικτή τουριστική μονάδα, που θα συνδυάζει την ξενοδοχειακή μονάδα και τις βίλες. Υπό αυτό το πρίσμα, η αρχική εκτίμηση για το έργο ανέρχεται σε περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το μίσθωμα). Αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται στο στάδιο των μελετών και τον προσδιορισμό της τελικής μορφής που θα πάρει η επένδυση, ενώ υπολογίζεται ότι χρειάστηκε τουλάχιστον δύο χρόνια για την υλοποίησή του.