30 Απριλίου, 2024

Το «restart» της αστυνομίας – Όλες οι αλλαγές που έρχονται μετά τα μοιραία λάθη στους Αγίους Αναργύρους

Στο φως όλο το σχέδιο στο οποίο προχωρά η κυβέρνηση για την επανίδρυση της Αστυνομίας με αφορμή τα μοιραία λάθη και τις τραγικές παραλείψεις στους Αγίους Αναργύρους. Αποστέλλονται άμεσα στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας νέα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Ποιες διαδικασίες θα προβλέπουν.

Με σαρωτικές αλλαγές τόσο στη δομή λειτουργίας όσο και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. (ανώτεροι αξιωματούχοι της Κατεχάκη μιλούν ακόμα και για επανίδρυσή της), αλλά και με σημαντικές παρεμβάσεις στο πρωτόκολλο ασφαλείας για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, επιχειρούν να απαντήσουν σε πρώτο χρόνο Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά την πολιτική και κοινωνική κατακραυγή εξαιτίας των όσων προηγήθηκαν της νέας στυγερής γυναικοκτονίας της 28χρονης Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επισπεύδει την κατάθεση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας -δεν αποκλείεται να κατατεθεί ακόμη και πριν από το καλοκαίρι- με στόχο τη ριζική αναδιάρθρωση των βασικών δομών της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερος συντονισμός των επιμέρους υπηρεσιών, ιδίως στο μητροπολιτικό μοντέλο λειτουργίας στην Αττική, όπου και καταγράφεται περίπου το 70% των έκνομων περιστατικών. Στην Κατεχάκη ανώτεροι αξιωματούχοι παρομοιάζουν τις αλλαγές με επανίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πως επείγει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο μοτίβο λειτουργίας.